Please use this identifier to cite or link to this item: https://bdigital.uexternado.edu.co/handle/001/786
Title: Agricultura, campesinos y alimentos (1980-2010)
Authors: Fajardo Montaña, Darío A.
Director: LeGrand, Katherine, asesora
Pardo, Fabiola, asesora
Rubio, Blanca, asesora
Keywords: Agricultura - Colombia
Campesinos - Colombia
Política Pública
Tierra
Conflicto
Política
Producción
Desplazamiento
Issue Date: 2018
Publisher: Bogotá : Universidad Externado de Colombia, 2018
Abstract in Spanish: Este estudio que expone los resultados del análisis histórico, teórico y político de los procesos de configuración del sistema agrario en Colombia (1980-2010), enmarcado dentro de los impactos del desarrollo económico internacional de la industria de alimentos y la expansión de agroexportables, es el primero de este tipo en el campo de los estudios agrarios en Colombia. Asimismo, el enfoque en los procesos de resistencia de los diferentes sectores del campesinado ha permitido valorar sus aportes y su potencial como fuente de conocimiento para democratizar la agricultura desde lo local. Los resultados de la investigación que se exponen en este trabajo han aportado a la elaboración de la propuesta de política pública sobre Zonas de Reserva Campesina, del Sistema Nacional de Reforma Agraria e incorporada en el Punta 1 del Acuerdo de Paz, ''Hacia un nuevo campo colombiano: Reforma Rural Integral", que busca terminar un conflicto armado de más de 50 años de duración, el más prolongado en la historia de América Latina.
Abstract: This study exposes the results of the historical, theoretical and political analysis of the configuration of the agrarian system in Colombia (1980-2010), framed within the impacts of the international economic development of the food industry and the expansion of agro-exports. Focuses on three processes: conflicts on land distribution policies, the development of agricultural production for export and agro-industries and peasant economies and its participation in labor and food markets. The focus on the resistance processes of the different sectors of the peasantry has made it possible to assess their contributions and their potential as a source of knowledge to democratize agriculture from the local level. The results of the investigation described in this work have contributed to the elaboration of the public policy proposal on Peasant Reserve Zones, part of the National System of Agrarian Reform, incorporated in Point 1 of the Peace Agreement," Towards a new
Description: 299 páginas : mapas, gráficos
URI: https://bdigital.uexternado.edu.co/handle/001/786
Appears in Collections:DLA. Trabajos de Grado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DLA-spa-2018-Agricultura_campesinos_y_alimentos_1980_2010.pdfTrabajo de grado2.76 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
DLA-spa-2018-Agricultura_campesinos_y_alimentos_1980_2010-Autorizacion.pdfAutorización1.18 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


This item is protected by original copyright



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.